Zakwasy ekologiczne – co to takiego i dlaczego są tak zdrowe?

Zakwasy ekologiczne to płyny, które powstają w wyniku procesu fermentacji niektórych rodzajów warzyw i owoców. Proces fermentacji jest możliwy dzięki działaniu bakterii kwasu mlekowego, które rozkładają znajdujące się w roślinach cukry i przekształcają je w kwas mlekowy. Dzięki temu warzywa i owoce nie psują się, zachowują swoje wartości odżywcze i mają niepowtarzalny smak.

Czym są naturalne zakwasy?

Zakwasy organiczne to naturalne probiotyki. Ich działanie wpływa przede wszystkim na mikroflorę jelitową, regulację metabolizmu i poprawę zdrowia. W dłuższej perspektywie picie zakwasu może poprawić wydajność układu odpornościowego, pomóc zrzucić zbędne kilogramy, poprawić pracę serca i wesprzeć cały układ nerwowy. Zakwas buraczany jest bogaty w witaminy i minerały. Włączając go do swojej codziennej diety, możesz spodziewać się korzyści zdrowotnych. Najbardziej rozpowszechnione efekty występują w obszarze wzmacniania odporności. Zakwas buraczany ma również właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, a być może nawet przeciwnowotworowe.

Ponadto wysoka zawartość witaminy C wpływa na przebieg procesów związanych z przebudową włókien kolagenowych. Ponieważ zakwas buraczany zawiera betainę, wykazuje również właściwości antyoksydacyjne. Dzięki temu zakwas buraczany ma bardzo szerokie właściwości lecznicze, począwszy od zwalczania wielu groźnych chorób, a skończywszy na wsparciu organizmu w jego walce z chorobą.

Jakie efekty dają zakwasy ekologiczne oraz jak je stosować?

W społeczeństwie panuje głęboko zakorzenione nieporozumienie, które wskazuje rozróżniać słowa „kiszony” i „kwaszony”. Mówi się też, że kiszone warzywa mają zły wpływ na organizm. W rzeczywistości terminy te mają tę samą definicję i mogą być używane zamiennie. Proces kiszenia lub kwaszenia opiera się na rozkładzie cukrów prostych występujących w warzywach. Liderami w tym procesie są bakterie kwasu mlekowego. Powstaje w ten sposób kwas mlekowy, który obniża pH produktu i zapobiega dalszemu rozwojowi bakterii. Wiele osób zastanawia się, jak pić zakwas buraczany i inne ekologiczne zakwasy.

Przeczytaj:  Niezastąpione nienasycone kwasy tłuszczowe - 7 niezbędnych informacji

Kwestia korzyści płynących ze spożywania zakwasów i włączania ich do codziennej diety jest niezaprzeczalna. Jednak sposób, w jaki są spożywane, ma znaczenie i wpływa na osiągane efekty. Pić go należy tylko rano. Powinno się być na czczo – wtedy znacznie łatwiej będzie osiągnąć efekt oczyszczenia organizmu, a także wzmocnienia układu odpornościowego. Jednorazowo nie należy pić więcej niż 50 ml. Nie ma żadnych przeciwwskazań, by zakwas buraczany pić przez cały rok. Ilość efektów, jakie daje codzienne spożywanie zakwasu może zaskoczyć. Przede wszystkim zauważalna jest poprawa stanu zdrowia. Ponadto sok z buraków kiszonych przyjmowany na pusty żołądek może pomóc regulować sen i uspokoić nerwy. Jakość Twojego snu znacznie się poprawi. Produkt ten polecany jest także przy zaparciach.

Co daje kiszenie buraków?

Kiszenie buraków to tradycyjny sposób na to, by warzywo to było jadalne nawet zimą. Podczas dojrzewania zarówno warzywo, jak i wyciśnięty sok przechodzą fermentację mlekową. Monosacharydy są następnie przekształcane w kwas mlekowy. Produkuje również inne związki poprawiające smak i wzmacniające właściwości zdrowotne. Jak przygotować ekologiczny zakwas buraczany? Wystarczy zalać osoloną wodą obrane buraki. Gotowy zakwas do picia z buraków można wzbogacić dowolnymi przyprawami. Warto również wiedzieć, kiedy zakwas jest gotowy. Czas przygotowania jest całkowicie zależny od temperatury. Ten proces trwa zwykle 4-7 dni. Gotowy zakwas powinno się przechowywać w lodówce.

Materiał promocyjny.

Powiązane:

Przeczytaj:  Drobne ogniska zwyrodnienia tłuszczowego w trzonach kręgowych - objawy, leczenie, rehabilitacja
Archiwum: grudzień 2022
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł

Jak poprawić proces trawienia?

Następny artykuł
keto wigilia

Keto wigilia – przepisy niskowęglowodanowe na Boże Narodzenie

Zobacz też