Granole – przepis na domowe płatki śniadaniowe

granole przepis

Lubisz granole? Przepis na zdrowe płatki śniadaniowe, składające się z płatków owsianych, orzechów i owoców jest bardzo prosty. Dowiedz się, jak je samodzielnie przygotować!

Najlepszy sposób na zdrowe i pożywne śniadanie to oczywiście granole. Przepis na takie płatki jest niezwykle prosty, a samo przygotowanie zajmuje kilka chwil. Co ważne, można je przechowywać nawet przez trzy tygodnie. Już za chwilę poznasz dokładny podstawowy przepis na pyszne granole – krok po kroku. Pamiętaj, że możesz dowolnie go modyfikować, uwzględniając ulubione dodatki, jak na przykład morele, cynamon, rodzynki – wszystko zależy od preferencji twoich i twojej rodziny.

Ten artykuł jest wynikiem naszej współpracy z naturalne-oczyszczanie.pl

Dlaczego warto zrobić domową granolę?

Granole to smaczne, ale przede wszystkim zdrowe płatki śniadaniowe. Można je znaleźć w ogólnodostępnych marketach. Problem jednak tkwi w tym, że często zawierają one cukier lub inne substancje słodzące, a często też barwniki i konserwanty. Oczywiście, dostępne są również granole na bazie naturalnych składników. Jednak przygotowując samodzielnie takie płatki, mamy pewność, że znajdą się w nich tylko wybrane przez nas dodatki. Poza tym otrzymujemy produkt świeży, chrupiący i bez konserwantów. Domowa granola dla wielu jest też po prostu smaczniejsza, bo oparta wyłącznie na tych składnikach, które nasza rodzina lubi najbardziej.

Granole – przepis podstawowy

Przepis na granolę, który zaraz poznasz, możesz przygotować od razu. Jeśli jednak zależy ci na tym, by zrobić płatki na bazie własnych, ulubionych dodatków, możesz zmodyfikować naszą recepturę.

Przeczytaj:  Dlaczego warto jeść produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe

Składniki

  • 2 szklanki płatków owsianych;
  • 100 g orzechów laskowych;
  • 100 g migdałów;
  • 100 g orzechów nerkowca;
  • 100 g pestek dyni;
  • 100 g żurawiny;
  • gorzka czekolada;
  • 100 ml syropu klonowego;
  • szczypta soli;
  • 2 łyżki oleju kokosowego.

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Jeżeli masz orzechy w całości, możesz posiekać je na mniejsze kawałeczki.
  3. Do dużej miski wsyp płatki owsiane orzechy laskowe, migdały, nerkowce, pestki dyni i żurawinę.
  4. Dodaj do suchych składników syrop klonowy, olej kokosowy i szczyptę soli.
  5. Całość dobrze wymieszaj i wysyp na wyłożoną papierem blaszkę.
  6. Za pomocą drewnianej łyżki dokładnie rozłóż płatki na blasze, aby leżały na niej dość luźno.
  7. Włóż do piekarnika na około pół godziny (ustawienie: góra-dół).
  8. Co kilka minut mieszaj płatki, aby się nie przypaliły.
  9. Jeśli płatki się przypalają, zmniejsz temperaturę.
  10. Po upływie 30-40 minut wyjmij płatki z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
  11. W międzyczasie pokrój gorzką czekoladę na drobne kawałki.
  12. Dodaj czekoladę do wystudzonej granoli i wymieszaj.

Dodatki do granoli

Nie wiesz, z czego przygotować swoją granolę? Oto lista ciekawych dodatków, które możesz wykorzystać: suszone owoce, mieszanka bakalii, wiórki kokosowe, sezam, orzechy włoskie, orzechy pekan, daktyle, jagody goi, jabłka. Jako słodzik można wykorzystać miód, cukier trzcinowy, syrop z agawy i syrop daktylowy.

Przepis na granolę – z czym jeść płatki?

Zastanawiasz się, z czym jeść granolę? Płatki najlepiej smakują z mlekiem lub jogurtem naturalnym. Możesz dodać do nich świeże owoce, na przykład banany, maliny czy borówki. Jeśli lubisz bardzo słodkie śniadania, możesz dodać do granoli płynny miód. Jednak to niejedyne propozycje, ponieważ musli możesz też jeść na sucho, bez niczego. Świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska pomiędzy śniadaniem i obiadem lub mały deserek.

Jak przechowywać domową granolę?

Jak wspomnieliśmy wcześniej, granolę możesz przechowywać nawet przez kilka tygodni, w suchym i szczelnym pojemniku lub słoiku. Płatki można też z powodzeniem zamrozić i wyjąć je na kilka godzin przed przygotowaniem posiłku.

Przeczytaj:  Drobne ogniska zwyrodnienia tłuszczowego w trzonach kręgowych - objawy, leczenie, rehabilitacja

Domowa granola – bogactwo witamin i minerałów

Zastanawiasz się, czy warto samodzielnie przygotowywać i jeść granolę? Jak najbardziej, ponieważ płatki zawierają wiele cennych dla zdrowia witamin, minerałów, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik i białko. Jakie wartości odżywcze mają granole? Przepis podany w tym poradniku zawiera następujące witaminy i minerały:

  • płatki owsiane – witaminy z grupy B, PP, magnez, cynk, żelazo;
  • orzechy laskowe – witaminy z grupy B, A, C, E i K, wapń, fosfor, żelazo, błonnik;
  • migdały – witamina B6, kwas foliowy, E, magnez, żelazo, cynk, potas;
  • orzechy nerkowca – witamina B6, B12, D, sód, potas, magnez, żelazo, wapń;
  • pestki dyni – witamina C, D, B6, B12, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, błonnik;
  • żurawina – witaminy z grupy B, A, C, żelazo, potas, fosfor, magnez;
  • gorzka czekolada – witaminy z grupy B, A, E, żelazo, magnez, cynk, potas.

Powiązane:

Archiwum: listopad 2022
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
poziom tkanki tłuszczowej

Poziom tkanki tłuszczowej – jak go obliczyć? Normy zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie

Następny artykuł

Czym jest dieta ketogeniczna i czy warto ją stosować?

Zobacz też