Ketogeniczne przepisy na grilla – TOP 3 najciekawszych propozycji

Boczek na grilla to doskonały pomysł na smaczne i sycące danie ketogeniczne. Dobrze przyrządzony, z odpowiednią marynatą, zachwyci każdego miłośnika grillowania. Poniżej przedstawiamy trzy sprawdzone przepisy na pyszne potrawy w wersji keto.

Boczek na grilla w marynacie meksykańskiej

Składniki:

  • 1 kg boczku; 
  • 2 łyżki oleju;
  • 1 łyżka kuminu;
  • 1 łyżeczka chili;
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki;
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku;
  • 1 łyżeczka soli;
  • sok z 1 limonki.

Przygotowanie:

Boczek na grilla pokroić w plastry. Wszystkie przyprawy wymieszać z olejem i sokiem z limonki. Marynatą natrzeć dokładnie plastry boczku i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Rozgrzać grill i układać plastry boczku bezpośrednio na ruszcie. Grillować przez ok. 20 minut, regularnie przewracając. Dla bardziej intensywnego smaku można dodać do marynaty świeżo mielony pieprz i odrobinę płatków chili. Boczek w meksykańskich przyprawach świetnie komponuje się z grillowanymi warzywami, np. cukinią czy papryką.

Grillowane szaszłyki z kurczaka z warzywami

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka;
  • 1 czerwona papryka;
  • 1 cukinia;
  • 1 czerwona cebula;
  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 łyżeczka suszonego oregano;
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku;
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Mięso drobiowe to poza boczkiem na grilla kolejne ciekawe dania z rusztu. Jak je przygotować? Na początek trzeba umyć i osuszyć piersi z kurczaka, następnie pokroić w kostkę o boku ok. 3 cm. Paprykę i cukinię umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę podobnej wielkości co kurczak. Cebulę obierać, pokroić w ćwiartki. Następnie warzywa oraz kurczaka przełożyć do miski, po czym dodać oliwę i przyprawy. Dokładnie wymieszać, aby składniki pokryły się marynatą. Odstawić na 30 minut. Naprzemiennie nadziewać kawałki kurczaka i warzyw na patyczki do szaszłyków. Rozgrzać grilla i opiekać szaszłyki przez ok. 10-15 minut, co jakiś czas obracając.

Przeczytaj:  Zapotrzebowanie kaloryczne – czym jest i jak je obliczyć?

Grillowany stek z masłem czosnkowo-ziołowym

Składniki:

  • 2 steki wołowe (np. rostbef lub antrykot), po ok. 250 g każdy; 
  • sól i świeżo zmielony pieprz;
  • 50 g masła;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki;
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu.

Przygotowanie:

Na 30 minut przed grillowaniem wyjąć steki z lodówki, z obu stron oprószyć solą i pieprzem. W małej misce wymieszać miękkie masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki i rozmarynem. Ułożyć steki na rozgrzanym ruszcie i grillować przez 3-4 minuty z każdej strony (w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia). Zdjąć mięso z grilla, położyć po łyżce masła czosnkowo-ziołowego na wierzch każdego steku. Przykryć folią aluminiową i odstawić na 5 minut. Później można śmiało serwować gościom.

Jakie dodatki są idealne do ketogenicznego grilla?

Idealne dodatki do ketogenicznego grilla to przede wszystkim niskowęglowodanowe warzywa. Świetnie sprawdzą się grillowane szparagi, cukinia, bakłażan czy papryka. Dobrym pomysłem są też sałatki, np. z rukoli, szpinaku, awokado i sera koziego. Zamiast tradycyjnych bułek, mięso można podawać z plastrami cukinii lub liśćmi sałaty. 

Popularne surówki colesław też mają swoje keto wersje – bazują na kapuście pekińskiej i sosie na bazie majonezu, bez dodatku cukru. Innymi dodatkami zgodnymi z zasadami są kimchi, oliwki, ser halloumi oraz różnego rodzaju dipy, np. guacamole czy sos serowy. Można wypróbować Dressing jogurtowy z aromatycznymi ziołami WINIARY. Warto postawić na naturalne, proste składniki, które podkreślą smak grillowanych mięs i warzyw.

Jakie napoje do grilla na diecie keto?

Co można pić podczas keto grilla? Na pewno trzeba uważać z dobrem napojów – przede wszystkim z dużą ilością cukru. Woda to najlepszy wybór, bo nie zawiera kalorii ani węglowodanów. Dla urozmaicenia można dodać do niej plasterki cytryny, limonki, listki mięty. Można wypróbować niesłodzoną wodę sodową lub mrożoną herbatę (również bez cukru i słodzików). Takie propozycje mają dużą zaletą – doskonale gaszą pragnienie i podkreślają smak serwowanych potraw.

Przeczytaj:  Kwasy tłuszczowe nasycone: czy zawsze są niezdrowe?

Powyższe przepisy to sprawdzone propozycje na pyszny boczek na grilla i inne mięsa z rusztu, które doskonale wpisują się w założenia diety ketogenicznej. Odpowiedni dobór przypraw i staranność w przygotowaniu pozwolą cieszyć się smakiem i aromatem perfekcyjnie przyrządzonych potraw.

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Powiązane:

Archiwum: kwiecień 2024
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł

Zapotrzebowanie kaloryczne – czym jest i jak je obliczyć?

Zobacz też