Pieczone awokado, czyli przepis na zdrową bombę tłuszczową

pieczone awokado

Awokado to jeden z produktów, które idealnie wpisują się w wytyczne diety ketogenicznej. Posiada bardzo mało węglowodanów, za to zdrowych tłuszczy – mnóstwo. Przeczytaj nasz artykuł i poznaj przepisy na pyszne, pieczone awokado!

Pieczone awokado to szybkie danie, które nie tylko jest bardzo zdrowe i sycące, ale również zawiera idealne proporcje makroskładników, a jak wiadomo – ich liczenie to podstawa diety keto!

Dlaczego warto jeść awokado?

Jest wiele powodów, dla których warto jeść ten owoc (choć biorąc pod uwagę kryteria kulinarne, jest to raczej warzywo). Awokado jest ubogie w cukry, za to na 100 g produktu przypada aż 15 g tłuszczu! Nic dziwnego, że niektórzy nazywają je wegańskim masłem. Dodatkowo, pozytywnie wpływa na poziom insuliny oraz chroni organizm przed negatywnym działaniem nasyconych kwasów tłuszczowych.

Źródło witamin i minerałów

Awokado jest źródłem: witamin A, E, C (działają przeciwzapalnie, wspomagają wzrok oraz układ nerwowy), witamin z grupy B (wzmacniają odporność, dobrze wpływają na nastrój i wygląd włosów) oraz witaminy K. Dodatkowo posiada sporo kwasu foliowego, który jest bardzo ważnym składnikiem diety kobiet w ciąży. Zielony owoc jest również źródłem cennych minerałów, takich jak: magnez, fosfor, potas, żelazo, cynk, sód i miedź.

Duża zawartość błonnika

Duża zawartość błonnika w produktach sprawia, że mamy mniejszą ochotę na podjadanie. Dodatkowo, nie doprowadzamy do przejedzenia i łatwiej znosimy dłuższe przerwy między posiłkami. Jedna sztuka awokado zapewnia aż 50% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik!

Poprawia stan skóry i włosów

Kolejną zaletą awokado jest jego zbawienny wpływ na kondycję skóry i włosów. Co ciekawe, awokado świetnie działa nie tylko od zewnątrz, ale i od wewnątrz! Częste spożywanie awokado opóźnia procesy starzeniowe, a także wpływa na zmniejszenie wypadania włosów. Możesz również nakładać awokado na włosy. W tym celu, dodaj do odżywki rozgniecione awokado i nałóż na włosy godzinę przed myciem głowy.

Przeczytaj:  Węglowodany przyswajalne – charakterystyka

Pieczone awokado – najlepsze przepisy

Awokado można jeść w wielu formach: na surowo, jako zupę lub… zapiekane z serem i jajkiem! Pieczone awokado nie jest czasochłonnym posiłkiem, a do tego – przepysznym.

Pieczone awokado z jajkiem i bekonem

Do przygotowania posiłku potrzebujesz: 1 awokado, 2 plastry boczku, 2 jajka, pół garści kiełków, pół łyżeczki kolorowego pieprzu, sól, 1 łyżka oliwy. Przetnij awokado na pół i usuń pestkę. Ustaw awokado stabilnie na blaszce. W tym celu możesz naciąć je delikatnie od spodu. W miejsca po pestce wbij jajka. Dopraw pieprzem i solą. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez ok. 10 min. W międzyczasie na patelni grillowej podsmaż boczek. Gdy awokado będzie gotowe, możesz dodać na górę kiełki oraz bekon.

Pieczone awokado z serem

Aby przygotować posiłek potrzebujesz: 1 awokado, 100 g sera cheddar, garść dowolnej sałaty, 100 g pomidorów, pół łyżeczki pieprzu, sól, 2 łyżki oliwy. Przetnij awokado na pół i usuń pestkę. Natnij delikatnie od spodu, by stało stabilnie na blaszce. Dopraw solą i pieprzem, a na górę ułóż plastry sera. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez ok. 10 min. W międzyczasie pokrój pomidora w plastry, a sałatę grubo posiekaj. Ułóż warzywa na talerzu. Gdy awokado będzie gotowe, połóż je na górę. Smacznego!

Powiązane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
sałatka z wędzonym pstrągiem

Sałatka z wędzonym pstrągiem – klasyk w kilku odsłonach

Następny artykuł
kawa kuloodporna

Kawa kuloodporna, czyli po prostu kawa z masłem. Na czym polega fenomen bulletproof coffee?

Zobacz też