Dieta ketogeniczna jadłospis 1500 kcal

dieta ketogeniczna jadłospis 1500 kcal

Dieta ketogeniczna jest coraz częściej wybierana przez osoby chcące podjąć się odchudzania lub te, w przypadku których żywienie może dobrze wpłynąć na stan zdrowia. Oparta jest na minimalizowaniu spożywanych węglowodanów, a w ich miejsce wprowadzane są tłuszcze. Dieta ketogeniczna – jadłospis 1500 kcal to żywienie, z którego chętnie korzysta wiele osób.

Dieta ketogeniczna – jadłospis 1500 kcal to między innymi sposób odżywiania, który od bez mała 100 lat wykorzystywany jest w leczeniu chorób układu nerwowego o charakterze progresywnym, na przykład w padaczce lekoopornej. Odchudzanie w tym planie żywieniowym jest niezmiernie skuteczne. Sprawdź, co musisz zjeść, aby wynik twojego odchudzania okazał się być spektakularnym.

Dieta ketogeniczna – jadłospis

Dieta ketogeniczna inaczej zwana ketogenną lub po prostu ketodietą zaprzecza wszystkiemu, co do tej pory wiedziałeś o żywieniu dietetycznym. Zalecane w niej jest spożywanie tłuszczy nasyconych, nie wolno jeść chleba, wyrobów z mąki (w dalszej części przeczytacie, czego nie jeść na tej diecie). Jadłospis 1500 kcal jest jak najbardziej do przyjęcia i prosty w przygotowaniu. Rano pamiętaj, aby wypić minimum 250 ml wody przegotowanej, lub z dzbanka z filtrem. Posiłki dobieraj mniej więcej co 3 godziny, dokładnie i wolno gryząc każdy kęs. Dzięki temu receptory przekażą do mózgu informację, że zjadłeś dużo, więc głód zniknie. Podczas jedzenia nie popijaj! W ciągu dnia nie zapominaj, że trzeba wypić minimum 2l płynu i najlepiej, aby była to woda z dużą ilością soli mineralnych (sprawdzaj etykiety). Nie należy pić napojów i soków słodkich oraz gazowanych.

Przeczytaj:  Rodzaje tłuszczów – które są najzdrowsze w diecie człowieka? Jakie pokarmy warto spożywać na co dzień?

Czego nie jeść w żywieniu ketogennym?

Cukier

Za wszelką cenę unikać należy słodyczy, lodów, pączków, eklerków, placków, tortów etc. Już niewielka ilość cukru zahamuje twoje postępy, wyrzucając cię ze stanu ketozy. Koniecznie trzeba uważać na ukryte cukry, w związku z tym czytaj etykiety, to pozwoli uniknąć błędów żywieniowych. W zastępstwie cukru zaś wypróbuj eretrytol, ksylitol lub stewię.

Skrobia

Wszystkie produkty, które nasycone są węglowodanami, nie będą sprzyjały ketozie, zatem należy unikać makaronów, ryżu, kaszy, ziemniaków tak jak i produktów pełnoziarnistych. Nie można także jeść roślin strączkowych. Gdybyś zatęsknił za chlebem, jest możliwość upieczenia chleba z zastosowaniem mąki migdałowej lub kokosowej.

Nie wszystkie warzywa

Niestety nie wszystkie warzywa nadają się do diety ketogennej z uwagi na wysoką zawartość węglowodanów. Należy unikać ziemniaków, buraków, kukurydzy i dyni, ogólnie warzyw korzeniowych. Oczywiście gotując rosół dla jego lepszego smaku, jak najbardziej możesz dodać marchewkę, pietruszkę czy seler.

Nie wszystkie tłuszcze

Koniecznie unikać trzeba tłuszczy trans znajdujących się w wielu przetworzonych produktach, nie korzystaj z oleju rzepakowego, słonecznikowego czy oleju winogronowego.

Owoce tylko czerwone

Można jeść owoce czerwone, które mogą być jedynie przekąską. Nie powinno się jeść owoców cytrusowych, bananów, jabłek, gruszek, śliwek, melonów itp.

Nie pijemy alkoholu

W diecie ketogenicznej nie powinno się pić alkoholu, ponieważ organizm najpierw zajmie się metabolizowaniem alkoholu, a zupełnie zapomni o spalaniu tłuszczów.

Dieta 1500 kcal – jak powinna wyglądać?

Jeśli lubicie przeliczać kalorie, warto sprawdzić, jak przekłada się 1500 kcal we wszystkich posiłkach:

  • I śniadanie – powinno zawierać 200–360 kcal;
  • II śniadanie – już nieco mniej kalorii, bo 150–190;
  • obiad – 380–450 kcal;
  • podwieczorek – 155–220 kcal;
  • kolacja – 270–300 kcal.

Pamiętaj o wypiciu przed I śniadaniem minimum 250 ml wody, a kolację zjeść 3 godziny przed zaśnięciem.

Przeczytaj:  Dieta ketogeniczna dla początkujących

Przykładowy jadłospis na 7 dni diety ketogenicznej

Szczegółowy jadłospis znajdziesz poniżej. 5 posiłków to optymalne menu diety, które nie dopuści do uczucia głodu, a wręcz przeciwnie – zapewni sytość na długo.

Poniedziałek

  • I śniadanie – jajecznica z 3 jajek na maśle klarowanym, pomidor i 2 plastry bekonu;
  • II śniadanie – łyżka posiekanych orzechów dodana do małego jogurtu naturalnego;
  • obiad – pierś z grilla z grillowanymi warzywami;
  • podwieczorek – garść truskawek;
  • kolacja – rumsztyk wołowy z papryką konserwową.

Wtorek

  • I śniadanie – 20- 25 g fety, 5 plasterków szynki, 2 plasterki salami;
  • II śniadanie – sałatka z ananasa i kurczaka wędzonego;
  • obiad – udko kurczaka koniecznie pieczone ze skórką i do tego pieczony bakłażan;
  • podwieczorek – chipsy warzywne z brukselki;
  • kolacja – grillowany schab z sałatką z pomidora.

Środa

  • I śniadanie – pieczona karkówka z sałatą i ogórkiem kwaszonym;
  • II śniadanie – mozzarella z sałatą, pomidorem polana oliwą z oliwek;
  • obiad – golonka pieczona i duszona w piwie z dodatkiem chrzanu i musztardy;
  • podwieczorek – orzechy pekan lub makadamia;
  • kolacja – rumsztyk wołowy z zapiekaną papryką.

Czwartek

  • I śniadanie – omlet z 4 jajek z dodatkiem pomidora i papryki;
  • II śniadanie – tłusty biały ser, najlepiej śmietankowy z kilkoma pomidorkami koktajlowymi;
  • obiad – kotlet mielony z wieprzowiny z grillowaną cukinią;
  • podwieczorek – jogurt kokosowy;
  • kolacja – śledź w oleju w pomidorach.

Piątek

  • I śniadanie – omlet czekoladowy z masłem orzechowym;
  • II śniadanie – sałatka z fety z pomidorem;
  • obiad – udziec z indyka grillowany z gotowanym brokułem;
  • podwieczorek – keto muffinki;
  • kolacja – flaczki wołowe rosołowe.

Sobota

  • I śniadanie – pasztet wieprzowy, żółty ser;
  • II śniadanie – sałatka tuńczyk z papryką;
  • obiad – polędwiczki wieprzowe z pieczarkami, surówka z białej kapusty;
  • podwieczorek – domowe lody z jagodami;
  • kolacja – bigos na smalcu.

Niedziela

  • I śniadanie – 2 jajka na twardo z majonezem, najlepiej własnej roboty plus brokuły;
  • II śniadanie – ser feta z pomidorem i sałatą;
  • obiad – pieczony dorsz z masłem ziołowym z sałatą rukola, roszponka, czerwona sałata z miodowym winegret;
  • podwieczorek – smoothie bez węglowodanów;
  • kolacja – pieczona makrela.
Przeczytaj:  Dieta ketogeniczna – przeciwwskazania do stosowania diety keto. Skutki uboczne stanu ketozy

Dieta ketogeniczna jadłospis 1500 kcal to optymalnie ułożony plan żywieniowy, który zapewni dobre wyniki przy odchudzaniu. Stosowanie diety dobre jest także w wielu chorobach, warto przedyskutować z lekarzem lub dietetykiem.

W jakich chorobach powinno się stosować dietę ketogeniczną?

Dieta keto znajduje zastosowanie w wielu chorobach, na przykład:

  • w padaczce;
  • zapaleniu mózgu;
  • w chronicznym bólu;
  • spowalnia proces starzenia;
  • w zespole Retta;
  • w zespole Draveta;
  • w stwardnieniu guzowatym;
  • w chorobie Alzheimera;

Nie zaleca się jej natomiast w chorobach związanych z nerkami, wątrobą, trzustką, ponieważ narządy te musiałyby poradzić sobie z większym obciążeniem, spowodowanym metabolizmem ciał ketonowych. U osób zdrowych zaś mogą pojawić się takie dolegliwości, jak zaparcia, wymioty, brak apetytu, bóle brzucha, senność i zmęczenie, a nawet może wystąpić hiperurykemia oraz kamica moczanowa.

Dlatego tak ważne jest, aby być pod stałą kontrolą lekarza lub dobrego dietetyka. Co jakiś czas warto zrobić badania, by upewnić się, że utrata masy ciała nie wpływa ujemnie na stan zdrowia.

Powiązane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
dieta ketogeniczna wady

Dieta ketogeniczna wady i zalety, oraz jakie zasady w niej stosować?

Następny artykuł
keto biszkopt

Keto biszkopt – pyszny biszkopt kokosowy. Słodkie propozycje w diecie ketogenicznej

Zobacz też