W codziennej diecie powinny znaleźć się różne rodzaje tłuszczów. Najbardziej korzystne dla naszego zdrowia są tłuszcze nienasycone. Dowiedz się w jakich produktach można je znaleźć.
Rodzaje tłuszczów pokarmowych zależą od ich pochodzenia. Można wyróżnić tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Najkorzystniejsze dla zdrowia są tłuszcze roślinne i to właśnie one powinny dominować w twojej diecie. Nie oznacza to, że z tłuszczów zwierzęcych należy całkowicie zrezygnować. Powinny jednak stanowić niewielki procent tłuszczów w diecie.
Rodzaje tłuszczów – podział
Najprostszy podział tłuszczów ze względu na pochodzenie wyróżnia tłuszcze zwierzęce i roślinne. Te z kolei, w zależności od liczby podwójnych wiązań w łańcuchu węglowym możemy podzielić na kwasy nasycone i nienasycone. Kwasy nasycone są zdecydowanie łatwiej przyswajalne, jednak powodują wzrost cholesterolu w organizmie. Dlatego dietetycy zalecają, by uważnie dobierać rodzaje tłuszczów w diecie. Powinny w niej dominować tłuszcze nienasycone o korzystniejszym wpływie na zdrowie i dobre samopoczucie.
Rodzaje tłuszczów – tłuszcze nasycone
Nasycone kwasy tłuszczowe pochodzą głównie z produktów zwierzęcych. Chociaż są doskonałym źródłem energii dla organizmu, mogą przyczyniać się w znacznym stopniu do wzrostu stężenia cholesterolu we krwi. Ten z kolei prowadzi do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, a także innych chorób cywilizacyjnych.
Najbardziej znane kwasy tłuszczowe nasycone to:
- masło;
- smalec;
- margaryna;
- tłuszcze palmowe;
- tłuszcze kokosowe;
- mięso;
- wędliny;
- nabiał.
Ze względu na swoja specyficzną budowę nie ulegają szybkiemu spalaniu i są odporne na działanie wysokich temperatur. To sprawia, że z powodzeniem mogą być wykorzystywane do smażenia w wysokich temperaturach. Najczęściej spotykane są pod postacią kwasu laurynowego, kwasu palmitynowego, stearynowego i mirystynowego.
Rodzaje tłuszczów – tłuszcze nienasycone
Kwasy tłuszczowe nienasycone pochodzącą w znacznej mierze z produktów roślinnych. Najbardziej znane to kwas linolowy i oleinowy. Te rodzaje tłuszczów można podzielić na kwasy wielonienasycone oraz kwasy jednonienasycone. Czym róznią się od siebie te rodzaje tłuszczów?
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe – nazywane inaczej niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT), wyróżnia się wśród nich kwasy omega-3 i omega-6, najlepszym źródłem tych tłuszczów są olej rzepakowy, olej lniany, sojowy, a także ryby, algi i owoce morza;
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe – niezbędne do prawidłowe funkcjonowania znane również jako kwasy omega-9, źródłem tych tłuszczów jest przede wszystkim oliwa z oliwek, oraz olej rzepakowy.
Tłuszcze nienasycone są wolniej rozpuszczane i gorzej przyswajane w organizmie. Mają jednak bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Obniżają ciśnienie, zmniejszają ilość szkodliwego cholesterolu, pozytywnie wpływają na krzepliwość krwi. Nie są naturalnie syntetyzowane w ludzkim organizmie, dlatego istnieje konieczność dostarczania ich wraz z pokarmem.
Rodzaje tłuszczów – tłuszcze trans
Kwasy tłuszczowe trans w produktach naturalnych występują jedynie w niewielkich ilościach. Natomiast większe, a tym samym bardziej szkodliwe dla organizmu ilości występują w żywności wysoko przetworzonej. Tłuszcze trans powodują podniesienie złego cholesterolu, co może skutkować występowaniem różnych chorób tj. miażdżyca, choroba wieńcowa czy nowotwory. Te rodzaje tłuszczów powinny być spożywane tylko w niewielkich ilościach, lub nawet okazjonalnie.
Rodzaje tłuszczów, które pojawiają się w dobrze zbilansowanej diecie nie mogą być przypadkowe. Warto zwrócić uwagę na ich jakość, oraz pochodzenie. Aby dostarczyć oraganizmowi spore dawki energii, warto spożywać tłuszcze nasycone. Niezbędne w codziennej diecie są także tłuszcze nienasycone, które stymulują prawidłową pracę wielu układów w ludzkim organizmie. Odpowiednia ilość tłuszczów w diecie zapewnia sprawne funkcjonowanie i zdrowie, oraz redukcję nadmiaru tkanki tłuszczowej.
Powiązane:
- Jakie orzechy na keto – które rodzaje warto uwzględnić w diecie?
- Olej z lnu – prozdrowotne właściwości i zastosowanie
- Dieta ketogeniczna bez mięsa
- Węglowodany przyswajalne – charakterystyka
- Dieta low carb – wpływ na zdrowie i przykładowy jadłospis
- Warzywa na keto diecie – czy wszystkie są wskazane?