Każda dieta powinna być bogata w różnego rodzaju warzywa i owoce. Tak samo jest w przypadku diety ketogenicznej, opartej w dużej mierze o produkty wysokotłuszczowe. Dowiedz się jakie warzywa na keto diecie można jeść bez ograniczeń.
Głównym założeniem diety ketogenicznej jest zmiana sposobu pozyskiwania energii. Zamiast węglowodanów organizm czerpie energię z tłuszczów, w tym z nadmiaru tkanki tłuszczowej. Organizm w dalszym ciągu potrzebuje jednak sporej ilości witamin i minerałów, które dostępne są w warzywach. Jakie warzywa na keto są dozwolone? Czy są jakieś przeciwwskazania? Podpowiadamy co jeść na diecie ketogenicznej.
Warzywa na keto – czy są ważne?
Wiele osób kojarzy dietę ketogeniczną z tłustymi, mięsnymi potrawami. Nie jest to jednak do końca prawda, ponieważ tłuszcze dostarczane są poprzez inne, w większości roślinne produkty. Keto dieta obfituje też w warzywa, które pełnią bardzo ważną rolę. To dzięki nim można uzupełnić składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały, a także błonnik, niezbędnych w przy prawidłowej pracy jelit. Warzywa na keto powinny stanowić znaczną część posiłku, umożliwiając tym samym lepsze trawienie pokarmu.
Warzywa na keto diecie – co jeść?
Nie ma zbyt dużych ograniczeń w diecie ketogenicznej, które dotyczą spożywania określonych warzyw. Wybór jest zróżnicowany, umożliwia komponowanie różnorodnych i kolorowych posiłków. Jakie warzywa mogą codziennie pojawić się w posiłkach osób na diecie keto?
- warzywa liściaste – szpinak, jarmuż, sałata, seler naciowy, pietruszka, rukola, cykoria, roszponka,
- warzywa kapustne – brokuł, kalafior, brukselka, kapusta: włoska, pekińska, pak choi;
- warzywa korzeniowe – seler, rzodkiewka, kalarepa;
- cukinia, bakłażan, cebula;
- fasolka szparagowa, szparagi;
- papryka, ogórki, pomidory;
- awokado;
- pieczarki;
- oliwki.
To tylko niektóre, najbardziej popularne warzywa. Warto też wybierać warzywa sezonowe, które naturalnie rosną w naszym klimacie. Duży wybór warzyw pozwala komponować ciekawe i urozmaicone posiłki.
Warzywa na diecie keto – czego należy unikać?
Choć wybór warzyw na keto jest całkiem spory, istnieją jednak również zakazane produkty. To warzywa o dużej zawartości węglowodanów, które jak już z pewnością wiesz, nie są wskazane. Na liście warzyw zakazanych jako numer jeden pojawiają się najbardziej popularne w naszym kraju ziemniaki. Są bardzo dobrym źródłem węglowodanów, dlatego też nie można ich spożywać w czasie trwania diety ketogenicznej. Inne zakazane warzywa, które nie powinny znaleźć się na twoim talerzu w czasie diety to:
- kukurydza;
- bataty;
- marchew;
- pietruszka;
- buraki;
- fasola;
- bób;
- groch;
- soczewica;
- ciecierzyca;
- soja.
Wybór warzyw na keto diecie jest urozmaicony, dlatego bez większych problemów stworzysz ciekawe i zdrowe posiłki. Niedozwolone natomiast są warzywa wysokoskrobiowe. Choć na początku możesz odczuwać brak pewnych produktów w swojej diecie, z czasem organizm przyzwyczai się do nowego sposobu odżywiania. Efekty stosowania diety ketogenicznej mile cię zaskoczą.
Powiązane:
- Przekąski bez węglowodanów – co jeść na diecie keto?
- Alkohol na keto – czy można pić na diecie ketogenicznej?
- Dieta LCHF – najważniejsze informacje dla początkujących
- Dieta ketogeniczna a hashimoto – sprawdź, co warto wiedzieć!
- Dieta ketogeniczna śródziemnomorska – zasady, które warto znać!
- Jakie orzechy na keto – które rodzaje warto uwzględnić w diecie?