Dieta niskowęglowodanowa nie musi być pozbawiona słodyczy. Nie wiesz, jak przygotować deser i wykonać pyszne i łatwe keto ciasto? Skorzystaj z szybkich i sprawdzonych przepisów. Z pewnością się nie zawiedziesz.
Przepisy na keto ciasto nie muszą być skomplikowane. Tak naprawdę wystarczy kilka drobnych modyfikacji, aby zjeść deser wysokotłuszczowy z niską zawartością cukru. To doskonały sposób na uzyskanie szczupłej sylwetki bez dużych wyrzeczeń. Proponowane przepisy powinien znać każdy zwolennik bycia fit. Sprawdź!
Keto ciasto – propozycje na słodko
Dieta ketogeniczna zaliczana jest do jednej z najbardziej restrykcyjnych i wymagających. Przynosi ona jednak szybkie i zadowalające efekty. Jej celem jest wejście w stan ketozy, czyli sytuacji, gdy organizm zaczyna czerpać energię z tłuszczów, a nie z węglowodanów. W przeciętnej diecie ilość węglowodanów z codziennej diecie wynosi ponad 50%. W diecie keto jest ona ograniczona jedynie do 10%, a ponad 80% stanowią wysokiej jakości tłuszcze. Poniżej znajdują się najciekawsze przepisy na keto ciasto w różnych wariantach.
Keto ciasto czekoladowe typu brownie
To czekoladowe keto ciasto to propozycja dla wszystkich miłośników wilgotnego ciasta o smaku kakao. Najlepiej spożywać je z aromatyczną, czarną kawą lub klasyczną herbatą.
Składniki
- czekolada gorzka minimum 80% (2 tabliczki);
- masło – 200 g;
- erytrytol – 2 łyżki;
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
- jaja z wolnego wybiegu – 8 sztuk;
- szczypta soli;
- 2 łyżki mąki migdałowej lub kokosowej.
Wykonanie
Czekoladę należy rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Po wystudzeniu do czekoladowej masy dodać mąkę migdałową i żółtka. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i zmiksować z wcześniej przygotowaną miksturą. W kolejnym kroku wymieszać całość z resztą składników sypkich. Przelać do prostokątnej blachy (najlepiej 24 cm). Piec przez około 30–40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wypiek można spożywać na ciepło.
Keto sernik
Keto ciasto z dodatkiem twarogu z niską zawartością cukru? Jest to możliwe!
Składniki
- twaróg tłusty – 1 kg (można wymieszać z serkiem mascarpone);
- erytrytol – 100 g (alternatywnie można dodać inny zamiennik cukru np. ksylitol);
- jajka – ok. 10 sztuk;
- masło – 140 g;
- laska wanilii;
- szczypta soli;
- 2 łyżeczki skórki z pomarańczy lub cytryny.
Wykonanie
W pierwszym kroku należy dokładnie zmiksować twaróg (aż do uzyskania gładkiej masy). Zetrzeć skórkę z pomarańczy lub cytryny (wcześniej warto wyparzyć cytrusa we wrzątku). Skórkę dodać do masy serowej. Laskę wanilii przekroić na pół i wydłubać z wnętrza ziarenka i dodać do twarogu. Miękkie masło utrzeć z erytrytolem. Dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Białko ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i dodać do całości. Ciasto przelać do foremki i kilkukrotnie uderzyć dnem o blat. W ten sposób najlepiej można pozbyć się pęcherzyków powietrza. Keto ciasto piec przez ok. godzinę w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Keto ciasto – propozycje na słono
Keto ciasto można spożywać również w wersji wytrawnej. Tarta, inaczej kisz, to doskonały pomysł na pożywny obiad. Dodatki można dobierać według własnego uznania.
Składniki na spód
- 60 g mąki kokosowej;
- jajko – 1 duże;
- oliwa z oliwek – 30 g;
- 80 g oleju kokosowego;
- szczypta soli.
Składniki na nadzienie
- boczek wędzony – 100 g;
- gęste mleko kokosowe – 5 łyżek;
- szczypta soli;
- duży ząbek czosnku;
- 2 jajka;
- gałka muszkatołowa (1 łyżeczka);
- opakowanie mrożonego lub świeżego szpinaku (450 g);
- pieprz do smaku.
Wykonanie
Wszystkie składniki spodu dokładnie zmiksować i schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny. Po upływie tego czasu ciastem wyłożyć dno foremki do tart. Ciasto nakłuć widelcem. Podpiec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Boczek przysmażyć bez dodatku tłuszczu, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć całość przez ok. 2 minuty. Do całości dodać szpinak i podduszać aż do momentu wyparowania całej wody. Doprawić przyprawami. Następnie dodać mleko kokosowe, a po odstawieniu z ognia i wystudzeniu dodać jajka. Gotowe nadzienie wyłożyć na uprzednio podpieczony spód. Piec całość przez 25 minut w tej samej co wcześniej temperaturze.
Takie keto ciasto zadowoli nawet najbardziej wybredne kubki smakowe.
Zasady diety ketogenicznej
Zasady diety ketogenicznej polegają przede wszystkim na ograniczeniu spożywania cukrów, w tym przede wszystkim owoców, warzyw, zbóż, sztucznych słodyczy, skrobi, ryżu i pieczywa. Głównym źródłem energii są wysoko jakościowe tłuszcze zarówno pochodzenia zwierzęcego (mięso wołowe, wieprzowe, drobiowe, ryby, nabiał), jak i roślinnego (oliwy, oleje, awokado).
Efekty diety ketogenicznej to przede wszystkim szczupła sylwetka, więcej energii, lepsza koncentracja i samopoczucie. Aby dieta keto była w pełni bezpieczna, przed jej wdrożeniem warto skonsultować się z lekarzem i dietetykiem. Należy wykonać także szereg podstawowych badań. Tylko w ten sposób można ocenić swój stan zdrowia.
Jak długo można stosować dietę ketogeniczną?
Dieta ketogeniczna, jak zresztą większość diet, nie można stosować zbyt długo. Może to bowiem poważnie zaburzyć pracę trzustki, odpowiedzialnej za produkcję insuliny. Jest to hormon, który bierze udział w metabolizmie węglowodanów. Optymalnym czasem stosowania diety ketogenicznej jest okres 3 miesięcy.
Wiesz już, jak przyrządzić keto i ciasto. Będąc na diecie ketogenicznej, nie trzeba rezygnować z deserów. Już dziś przygotuj brownie i zaskocz swoich gości!
Powiązane:
- Keto desery – najlepsze przepisy z minimalną ilością cukru
- Keto sernik – sprawdzone przepisy
- Keto naleśniki – najciekawsze przepisy na dietetyczny deser lub obiad
- Chleb majonezowy keto – na śniadanie i do pracy!
- Keto gofry – sprawdzony przepis na ketogeniczny deser
- Keto ciasta świąteczne – przepisy na keto ciasteczka i wypieki