Zdrowe węglowodany wcale nie sprawią, że dodatkowo utyjesz! Przeciwnie: są one źródłem energii oraz dodatkowych składników odżywczych. Jak je wybierać? Pomoże ci w tym nasze zestawienie: zdrowe węglowodany – lista. Sprawdź!
Węglowodany, czyli cukry, wydają się tą grupą składników odżywczych, których osoby na dietach redukcyjnych najchętniej unikają. Czy słusznie? Nie! Dowiedz się więcej i zobacz które produkty to tzw. zdrowe węglowodany. Lista, która pomoże ci podczas odchudzania i zakupów!
Po co w ogóle węglowodany w diecie?
Codzienne dostarczanie organizmowi odpowiedniej dawki węglowodanów jest niezbędne do jego prawidłowej pracy. Organizm czerpie z nich energię oraz ma możliwość odżywić mózg (jego praca możliwa jest jedynie dzięki glukozie).
Jednakże, kiedy w diecie przeważają niewłaściwie dobrane węglowodany (albo jest ich zbyt dużo) pojawiają się negatywne konsekwencje. Jedną z nich jest nadwaga, a z czasem – otyłość. Inną: możliwość rozwinięcia się jednej z chorób takich jak insulinooporność albo cukrzyca. Dlaczego? Kiedy organizm otrzymuje dużą dawkę cukrów (np. ze słodyczy), musi szybko przetworzyć je i przyswoić. Znacznie wzrasta więc poziom glukozy i następuje uwalnianie insuliny. Taki proces powoduje, że po upływie krótkiego czasu człowiek znów staje się głodny. Jeśli znów zdecyduje się na przyjęcie porcji węglowodanów, doprowadzi do kolejnego dużego skoku glukozy i insuliny. A to, w dłuższym czasie, jedna z przyczyn wymienionych chorób.
Zdrowe węglowodany, czyli które?
Występujące w produktach spożywczych węglowodany można podzielić na proste i złożone. Te pierwsze, czyli tzw. węglowodany proste, to właśnie powszechnie unikane „złe” węglowodany. Są one łatwo przyswajalne, ale poza wysoką kalorycznością nie niosą właściwie żadnych wartości odżywczych dla organizmu. To właśnie dlatego ich spożycie dobrze jest ograniczać.
Węglowodany proste znajdują się w takich produktach jak: białe pieczywo, słodkie płatki śniadaniowe, napoje słodzone i gazowane, gotowe ciastka, ciasta i inne słodycze oraz alkohol.
Węglowodany złożone, czyli „dobre” węglowodany to z kolei cukry złożone. Ich przyswojenie jest dla organizmu trudniejsze – musi on wytworzyć więcej energii, a tym samym węglowodany takie rzadziej odkładają się w formie tkanki tłuszczowej. W produktach, które zawierają ten typ węglowodanów, poza samymi cukrami, występują także inne wartościowe składniki odżywcze (np. błonnik, witaminy i minerały).
Zdrowe węglowodany – lista
Gdzie powinieneś szukać zdrowych węglowodanów. Lista produktów jest całkiem długa i znajdują się na niej:
- pieczywo pełnoziarniste;
- pełnoziarniste produkty zbożowe (np. makarony);
- kasze;
- warzywa (rzodkiewka, pomidory, papryka, ogórki, kapusta);
- owoce;
- rośliny strączkowe (fasola, groch, soczewica itp.).
Jakie produkty wybierać, aby jeść zdrowe węglowodany. Lista, którą przygotowaliśmy powinna ci pomóc podczas codziennych wyborów!
Powiązane:
- Węglowodany – lista z podziałem na grupy produktów
- Węglowodany a cukry – na czym polega różnica?
- Produkty niskowęglowodanowe – tabela i najważniejsze informacje
- Węglowodany nieprzyswajalne i ich rola w organizmie
- Dieta ketogeniczna: czego nie można jeść, aby schudnąć i poprawić zdrowie
- Co wyrzuca z ketozy: lista produktów przerywających stan ketozy