Keto pizza – przepisy na spód do pizzy bez węglowodanów. Pizza serowa czy z bezglutenowej mąki?

keto pizza

Pizza jest bez wątpienia jednym z najbardziej popularnych dań świata. Zastanawiasz się nad przejściem na dietę ketogeniczną, lecz nie wyobrażasz sobie bez niej życia? Na szczęście jest keto pizza – równie dobra, co ta wykonana na mące pszennej!

Połączenie delikatnego ciasta, soczystych pomidorów i ciągnącego sera to coś, czemu praktycznie nie da się oprzeć. Niestety, różnego rodzaju diety wykluczają ten przysmak ze względu na jego wysoką kaloryczność i niekorzystne dla figury połączenie dużej ilości węglowodanów i tłuszczów. Są jednak sposoby na to, by nadal cieszyć się pizzą, modyfikując nieco jej ciasto lub dodatki. Jeśli wydawało ci się, że keto pizza jest nie do zrobienia – mamy dla ciebie niespodziankę! Przygotowaliśmy nie jeden, ale aż trzy przepisy na wysokotłuszczowe ciasto na pizzę.

Keto pizza – przepis na ciasto z mąki migdałowej

Jeżeli jesteś na diecie ketogenicznej i szukasz czegoś, co będzie najbardziej przypominało zwykłą pizzę – właśnie to znalazłeś! Nasz pierwszy przepis na keto pizzę wykorzystuje mąkę – jednak nie pszenną, a migdałową, o dużo niższej zawartości węglowodanów. Oto składniki niezbędne do jej wykonania:

  • 2 i pół szklanki mąki migdałowej;
  • 3 szklanki startej mozzarelli;
  • 1/4 szklanka serka kremowego;
  • 2 duże jajka;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wymieszaj ze sobą sery w żaroodpornej misce. Następnie podgrzewaj je w mikrofali, w interwałach 20-sekundowych, aż większość się rozpuści. Do tej serowej mieszanki dodaj wszystkie pozostałe składniki na keto pizzę. Aby dobrze rozwałkować ciasto postępuj następująco:

  • wyłóż na blacie duży kawałek papieru do pieczenia;
  • połóż na nim ciasto;
  • wstępnie rozpłaszcz je rękami i przykryj drugim kawałkiem papieru;
  • rozwałkuj ciasto aż do utrzymania grubości około 1 cm;
  • ściągnij górny papier do pieczenia i przełóż na blachę.
Przeczytaj:  Dieta keto a karmienie piersią – czy to dobre połączenie?

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10–12 minut. Po nałożeniu dodatków, piecz przez kolejne 5–10 minut.

Pizza serowa

W tej wersji pizzy ketogenicznej ser stanowi nie tylko dodatek na górze, ale też samo ciasto. Do jej wykonania potrzebne ci będą:

  • 4 jajka;
  • 30 gramów majonezu lub tłustej śmietany;
  • 350 gramów sera żółtego lub mozzarelli w kostce bądź tartej (ta w zalewie się nie nada).

Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do niego wszystkie jajka i majonez. Jeśli zamiast niego używasz śmietany, warto doprawić ją ulubionymi przyprawami. Dokładnie wymieszaj składniki, aby utworzyła się z nich jednolita masa. Wyłóż ją na blachę z papierem do pieczenia. Wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut.

Keto pizza nie jest jednak gotowa bez dodatków! Na gotowym spodzie wyłóż kolejno:

  • sos pomidorowy,
  • ser mozzarella,
  • chorizo,
  • salami,
  • pieczarki,
  • paprykę.

Piecz przez kolejne 5 lub 10 minut, aż do roztopienia i zarumienienia sera. Pizza na spodzie serowym najlepiej kroi się po chwilowym przestudzeniu – wystarczy około 3 minut.

Spód do pizzy keto ze składników warzywnych

Kolejny przepis na keto pizzę stworzysz z warzyw o niskiej zawartości węglowodanów. Może to być kalafior lub brokuł, ponieważ zachowują się one podobnie i mają zbliżoną konsystencję. Ta keto pizza wymaga następujących składników:

  • 1 średniej wielkości kalafior lub brokuł;
  • 2 jajka w średnim rozmiarze lub jedno duże;
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego;
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych;
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich;
  • sól do smaku.

Zetrzyj kalafior lub brokuł na tarce. Wstaw na kilka minut do piekarnika lub gotuj przez chwilę w osolonej wodzie. Warzywne wiórki powinny zmięknąć. Następnie je ostudź, odcedź i dokładnie odciśnij z nich wodę przez czystą szmatkę. Wymieszaj masę z pozostałymi składnikami. Powstałe w ten sposób ciasto uformuj na blasze w okrągły placek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją termoobiegu na około 20 minut.

Przeczytaj:  Czy olej MCT wspomaga odchudzanie? Jak go spożywać?

Po tym czasie wyciągnij i dodaj do spodu gęsty sos pomidorowy. Dodaj swoje ulubione wysokotłuszczowe dodatki oraz posyp oregano i bazylią. Kalafiorowa keto pizza powinna piec się jeszcze przez kolejne 15 minut, do roztopienia sera i zarumienienia.

Jak widzisz, będąc na diecie ketogenicznej, wcale nie musisz odmawiać sobie pizzy. Istnieje sporo różnych przepisów na jej bezglutenową, niskowęglowodanową wersję. Keto pizza jest naprawdę pyszna i sycąca, a w dodatku po jej zjedzeniu nie musisz mieć wyrzutów sumienia. To właśnie zalety tego sposobu odżywiania. Możesz jeść tłusto i smacznie, a jednocześnie cieszyć się zdrowiem i smukłą figurą! Koniecznie spróbuj naszych przepisów na swoje ulubione danie i sprawdź, który z nich smakuje ci najbardziej.

Powiązane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
keto śniadania

Keto śniadania – co jeść na diecie ketogenicznej jako pierwszy posiłek dnia?

Następny artykuł
keto chleb

Keto chleb niskowęglowodanowy – przepis na keto pieczywo z użyciem mąki bezglutenowej

Zobacz też