Babka jajowata: łuski i nasiona – pomocne na zaparcia i nie tylko

babka jajowata łuski

Babka jajowata łuski to źródło błonnika. To sprawia, że roślina jest pomocna w łagodzeniu dolegliwości jelitowych. Sprawdź, jakie posiłki można z niej przygotować!

Babka jajowata łuski znana jest z tego, że usprawnia pracę jelit. Może być więc przydatna dla osób, które zmagają się z problemem zaparć. Oprócz tego roślina zawiera cenne dla zdrowia witaminy i minerały. Posiłki z niej przygotowane zapewniają uczucie sytości. Jak więc widać, warto mieć babkę jajowatą w swojej kuchni. Jednak co z niej zrobić? W tym poradniku przedstawimy zastosowanie łusek babki jajowatej.

Babka jajowata łuski – co to właściwie jest?

Babka jajowata (Plantago ovata) to zioło o krzaczastym pokroju, pochodzące z Azji Środkowej, Wschodniej i Południowej. Obecnie miejscem, w którym roślina uprawiana jest na dużą skalę, są Indie. Dorasta do wysokości maksymalnie 0,5 metra, ma lancetowate liście i długą wyprostowaną łodygę, która wytwarza białe kwiatostany. Łuski babki jajowatej otulają cenne nasiona rośliny. 

Właściwości babki jajowatej

Liście i nasiona babki jajowatej mają właściwości lecznicze – działają przeciwzapalnie i ściągająco. Roślina w medycynie naturalnej stosowana jest podczas infekcji dróg moczowych, w celu leczenia stanów zapalnych skóry, problemów trawiennych i zaparć. Jest to naturalny środek przeczyszczający, regulujący ciśnienie tętnicze, poziom cukru we krwi i cholesterolu.

Nasiona i łuski babki jajowatej to bogactwo błonnika!

Babka jajowata jest źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu usprawnia pracę układu pokarmowego i jelit. Jest skutecznym remedium na zaparcia – świetnie pochłania wodę, dzięki czemu zmiękcza i rozluźnia stolec, a także zwiększa ilość wypróżnień. Pozytywne działanie babki jajowatej na perystaltykę jelit sprawia, że może być ona również przydatna podczas biegunek, ograniczając ruchy jelit. Łupiny babki jajowatej przyspieszają przemianę materii, dzięki czemu mogą wspomagać odchudzanie w sposób naturalny. Według niektórych badań babka jajowata łuski może być pomocna w leczeniu nowotworu jelita grubego i hemoroidów.

Przeczytaj:  Jakie orzechy na keto – które rodzaje warto uwzględnić w diecie?

Babka jajowata i jej zastosowanie

Liście babki jajowatej można dodawać do sałatek, podobnie jak jej kiełkujące nasiona. Łuski można dodawać do zup, sosów, potraw na bazie kasz, chlebków, muffinów i innych wypieków, musli, jogurtów, twarogu i koktajlów. Ze względu na dużą zawartość związków śluzowych, łuski babki jajowatej mają właściwości zagęszczające, co dodatkowo czyni je cennym produktem w każdej kuchni. Ze względu na to, że babka płesznik – bliska krewniaczka babki jajowatej powoduje uczucie większej sytości, można spożywać je razem.

Czy babka jajowata łuski wywołuje skutki uboczne?

Szerokie zastosowanie lecznicze babki jajowatej wpływa na ogromne zainteresowanie produktem. Jednak, czy każdy może ją spożywać? Zasadniczo stosowanie babki jajowatej jest bezpieczne, jednak w nadmiarze może być szkodliwe i wywoływać bóle brzucha, biegunki, nudności i gazy. Z tego powodu warto rozpocząć od mniejszych dawek. Wówczas ryzyko ewentualnych działań niepożądanych będzie mniejsze. Bardzo ważne podczas przyjmowania łusek i nasion babki jajowatej jest picie dużych ilości wody, mniej więcej szklanki wody na 5 gramów babki jajowatej.

Kiedy nie należy spożywać babki jajowatej?

U osób wrażliwych na substancje zawarte w łupinach nasiennych babki jajowatej mogą wywoływać alergię. Jej objawami są katar, kaszel, zapalenie spojówek oraz dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Ilość błonnika w diecie nie może być dowolna

Zawartość błonnika pokarmowego w codziennej diecie nie może być nieograniczona. Mimo korzystnych właściwości substancji błonnik spożywany w nadmiarze może wywoływać niepożądane działania, takie jak: biegunki, stany podrażnienia jelit, stany zapalne układu pokarmowego, skutkujące bólami brzucha i odwodnienie.

Stosowanie babki jajowatej z lekami farmakologicznymi

Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego, babka jajowata łuski nie może być stosowana z niektórymi lekami. Błonnik może zwiększać lub zmniejszać wchłanianie niektórych substancji farmakologicznych. Jeśli więc przyjmujesz jakieś leki, koniecznie przeczytaj ulotkę, ponieważ informacja o interakcjach z błonnikiem powinna być w niej zawarta. Jeżeli jednak nie możesz znaleźć takiej informacji, to koniecznie skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.

Przeczytaj:  Mąka kokosowa w diecie ketogenicznej – co warto wiedzieć?

Babka jajowata łuski – bezpieczna dawka

Jak wspomnieliśmy wcześniej błonnik, nie może być spożywany w dowolnych ilościach. Z tego powodu babkę jajowatą należy stosować rozsądnie. Za bezpieczną dawkę uznaje się od 3 do 10 gramów łusek lub nasion trzy razy dziennie. Jeżeli na opakowaniu zakupionego produktu zostało podane dawkowanie, to należy stosować się do zaleceń.

Gdzie kupić babkę jajowatą?

Ziarna babki jajowatej to produkt łatwo dostępny. Można znaleźć je w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością, a czasem również w ogólnodostępnych marketach. Występują w postaci całych ziaren i łusek, ale znajdziemy też łuski mielone, dzięki czemu można wykorzystywać cenną babkę jajowatą na różne sposoby. Oprócz tego w aptekach dostępne są również gotowe kapsułki z łuskami babki.

Babka jajowata łuski jest cennym źródłem błonnika. Jest skuteczna jako naturalny środek walki z dolegliwościami jelit, cholesterolem i wysokim poziomem cukru we krwi. Babka jajowata uznawana jest za produkt bezpieczny, jednak nie może być stosowana w nieograniczonych ilościach. Nie powinny jej spożywać osoby uczulone na substancje zawarte w tej roślinie. 

Powiązane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
cevapcici przepis

Cevapcici – przepis na bałkańskie kotleciki z mięsa mielonego z grilla

Następny artykuł
poziom tkanki tłuszczowej

Poziom tkanki tłuszczowej – jak go obliczyć? Normy zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie

Zobacz też