Zastanawiasz się, jak smakuje dynia makaronowa? Przepisy na dania z tego warzywa są banalnie proste. W tym poradniku znajdziesz najlepsze z nich!
Dynia to niezaprzeczalna królowa jesieni. Najczęściej na stołach ląduje dynia zwyczajna, jednak występuje wiele mniej znanych, a równie smacznych odmian tego warzywa. Przykładem jest dynia makaronowa. Przepisy na posiłki z jej wykorzystaniem są łatwe i szybkie. Jednak co wyróżnia tę odmianę? Podpowiedź znajdziemy w nazwie, ponieważ miąższ tej dyni po upieczeniu lub ugotowaniu wygląda zupełnie jak makaron. To sprawia, że mogą go wykorzystać właśnie jako makaron osoby na diecie wegańskiej i bezglutenowej. To jednak niejedyna propozycja. Najlepsze przepisy poznasz już za chwilę!
Spaghetti z dyni makaronowej
Makaron spaghetti z dyni makaronowej jest zdrowy, ale przede wszystkim nie zawiera glutenu i jaj. Dzięki temu stanowi ciekawą alternatywę dla wielu osób będących na diecie bezglutenowej lub pozbawionej składników pochodzenia zwierzęcego. Aby przygotować spaghetti z dyni makaronowej, oprócz samej dyni będziesz potrzebować jeszcze oliwę, i wybrany sos, na przykład neapolitański lub pesto.
Sposób przygotowania
- Ostrym nożem przekrój dynię na pół.
- Za pomocą łyżki wydrąż lekko warzywo, pozbywając się pestek.
- Tak przygotowane wnętrze dyni posmaruj lekko oliwą.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
- Dynię połóż na blasze (brzuszkami do góry).
- Piecz warzywo przez około 45 minut.
- Po tym czasie sprawdź, czy dynia jest miękka, wbijając lekko widelec.
- Po upieczeniu odstaw dynię na kilka minut do lekkiego przestygnięcia.
- Za pomocą widelca zeskrob wnętrze dyni.
- Makaron gotowy, wystarczy podać go z wybranym sosem.
Zapiekana dynia makaronowa
Zapiekanki to świetny sposób na szybkie i smaczne dania na ciepło. Poniższy przepis, czyli dynia zapiekana z mięsem mielonym w sosie pomidorowym to danie wyjątkowe i ciekawe w smaku. Potrzebny będzie makaron z dyni, który można przygotować nawet dzień wcześniej. Wystarczy przekroić warzywo, wydrążyć, położyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec dynię makaronową w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około pół godziny, aby makaron wyszedł al dente. Po upieczeniu można już skrobać dynię na cienkie piórka.
Składniki
- makaron z dyni
- mięso mielone, a w wersji wegetariańskiej ugotowana wcześniej ciecierzyca
- pomidory w puszce
- oliwa
- czosnek
- cebula
- sól, pieprz i zioła prowansalskie
- parmezan
Przygotowanie
- Podsmaż delikatnie cebulę i czosnek na oliwie.
- Następnie usmaż mięso mielone, lekko je przyprawiając.
- Jeśli wybrałeś wersję wegetariańską, przesmaż lekko ugotowaną ciecierzycę.
- Dodaj pomidory w puszce i gotuj potrawkę przez kilka minut, tak aby pozbyć się części wody z pomidorów.
- Dopraw danie do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Makaron z dyni i mięsny sos pomidorowy wymieszaj i umieść w naczyniu żaroodpornym.
- Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Posyp danie parmezanem i piecz przez kolejne 5 minut.
Zupa z dynią makaronową
Rosół z dynią makaronową to kolejna propozycja dla osób na diecie wegańskiej i bezglutenowej. Aby przygotować makaron dyniowy, trzeba przekroić dynię, skropić wydrążone połówki oliwą z oliwek i piec je przez 45 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu miąższ należy zeskrobać na makaron i podawać z rosołem.
Krem z dyni makaronowej
Odmiana dyni makaronowej jest nieco inna w smaku od tej klasycznej, dlatego warto też przygotować z niej zupę krem. W tym celu również należy upiec dynię makaronową, jednak czas pieczenia powinien być nieco krótszy (około 20 minut). Po wyciągnięciu warzywa z piekarnika należy je wystudzić, a następnie pozbyć się skórki. Następnie należy pokroić dynię na mniejsze części i dodać do wywaru warzywnego, a później gotować do całkowitej miękkości warzywa. Na końcu wystarczy już tylko zblendować zupę i ostatecznie ją doprawić
Dynia makaronowa – przepisy na przekąski
Miąższ dyni makaronowej to świetna baza na różnego rodzaju przekąski. Przykładem będzie poniższy sprawdzony przepis, do którego potrzebne będą upieczone wcześniej według powyższych wskazówek połówki dyni. Pozostałe składniki to:
- podsmażone wcześniej kawałeczki kurczaka lub boczek
- ser cheddar
- jaja
- pietruszka
To, ile składników będzie potrzebnych, zależy od wielkości dyni makaronowej i pozyskanego z niej makaroniku. Należy go wystudzić, a następnie wymieszać z rozbełtanymi jajkami, dodać starty ser cheddar, kurczaka lub kawałki boczku i pietruszkę. Tak przygotowaną mieszankę należy umieścić w wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blaszce do muffinów i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Gdzie kupić dynię makaronową?
Dynię makaronową zazwyczaj można kupić w ogólnodostępnych marketach, choć nie ukrywamy, że pojawia się tam dość rzadko. Jeśli masz własny kawałek ziemi, możesz taką dynię wysadzić z nasion, które kosztują grosze.
Jak poznać dynię makaronową?
Dynia makaronowa jest podłużna i owalna, a jej skórka ma kolor żółty, żółto-pomarańczowy lub żółto-zielony. Waga pojedynczego warzywa to około 1,5 kg. Dynię makaronową można dość łatwo rozpoznać na straganach warzywnych, ale jeśli chcesz mieć pewność, że kupujesz właśnie to warzywo ze względu na makaronowe niteczki, sprawdź etykietę lub zapytaj obsługi.
Powiązane:
- Cevapcici – przepis na bałkańskie kotleciki z mięsa mielonego z grilla
- Keto kolacje — najlepsze przepisy
- Muffinki jajeczne z szynką, szpinakiem i papryką, a także w wersji na słodko! Proste przepisy
- Potrawa z bobu, czyli najlepsze przepisy z wykorzystaniem sezonowych warzyw
- Keto chleb z mąki kokosowej – sprawdź nasz przepis!
- Pieczone awokado, czyli przepis na zdrową bombę tłuszczową