Muffinki jajeczne z szynką, szpinakiem i papryką, a także w wersji na słodko! Proste przepisy

muffinki jajeczne

Muffinki jajeczne to prosty sposób na pyszne przekąski, śniadania i lunch do pracy. Poznaj najłatwiejsze przepisy!

Muffinki jajeczne to doskonałe urozmaicenie codziennych posiłków. Są alternatywą dla klasycznej jajecznicy i omletów, można je spożywać na ciepło i na zimno. Jednak, co najważniejsze, sprawdzą się zarówno dla osób, które lubią dania wytrawne, jak i dla amatorów słodkości. Aby regularnie piec smaczne i pożywne muffinki, warto zaopatrzyć się w specjalną foremkę i silikonowe papilotki. Takie akcesoria znacząco ułatwiają pracę. A jeśli zastanawiasz się, jakie składniki będą ci potrzebne to przygotowania muffinek jajecznych na słodko i słono, to koniecznie przeczytaj ten tekst!

Prezentowany tekst jest efektem naszych działań w partnerstwie z swiezonapisane.pl

Muffinki jajeczne – babeczki wytrawne idealne na śniadanie

Przepisy na śniadaniowe muffinki jajeczne to coś, co warto mieć pod ręką. Można zrobić je wcześniej, przechować w lodówce i złapać w drodze do pracy czy zapakować do plecaków dzieci. Co ciekawe, do takich babeczek można dodać różne ulubione warzywa. Już za chwilę przedstawimy ci trzy proste przepisy, które możesz dowolnie modyfikować. Bazą do każdego z nich będzie:

  • 10 średniej wielkości jajek.

Muffinki paprykowe z szynką i cheddarem

Do zrobienia tych babeczek oprócz jajek potrzebne będą:

  • szklanka drobno pokrojonej szynki gotowanej;
  • pół szklanki tartego sera cheddar;
  • jedna drobno posiekana i zeszklona cebula;
  • drobno pokrojona duża papryka.

Muffinki bazyliowe z pomidorkami i mozzarellą

Do zrobienia tych babeczek oprócz jajek potrzebne będą:

  • 3/4 szklanki listków bazylii;
  • 100 gramów przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych;
  • pół szklanki tartej mozzarelli.

Muffinki pieczarkowe z cebulą, pietruszką, szczypiorkiem i parmezanem

Przeczytaj:  Keto desery z mascarpone – jak przygotować, jakie składniki wybrać?

Do zrobienia tych babeczek oprócz jajek potrzebne będą:

  • szklanka delikatnie usmażonych na maśle, cebulce i czosnku pieczarek;
  • 1/3 szklanki posiekanej drobno natki pietruszki;
  • 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku;
  • 1/3 szklanki startego na tarce parmezanu.

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. W dużej misce rozbełtaj jaja na gładką masę.
  3. Dodaj do masy jajecznej wybrane składniki i wymieszaj.
  4. Dopraw całość solą i pieprzem.
  5. Spryskaj formę do muffinek specjalnym tłuszczem do smarowania blach przed pieczeniem.
  6. Masę jajeczną z dodatkami nakładaj do 3/4 wysokości wgłębienia foremki.
  7. Piecz przez 15-20 minut.

Muffiny jajeczne gotowe! Jak widzisz, ich przygotowanie jest bardzo proste, a podane przez nas składniki, to nie jedyne produkty, które możesz wykorzystać. Bardzo dobrze sprawdzi się również gotowany brokuł, jarmuż, groszek, cukinia, ser żółty i feta.

Jajeczne babeczki na słodko – przepis

W podobny sposób możesz przygotować również słodkie muffinki jajeczne na pyszne śniadanie i deser. Potrzebne będą:

  • 5 średniej wielkości jajek;
  • 2 banany;
  • szklanka wybranych owoców, pokrojonych na mniejsze kawałki.

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Dokładnie rozgnieć banany widelcem.
  3. Dodaj jajka i dokładnie wymieszaj je z bananami.
  4. Dodaj do mieszanki wybrane owoce i wymieszaj.
  5. Wysmaruj foremkę tłuszczem do blach.
  6. Nałóż masę do 3/4 wysokości wgłębień foremki.
  7. Piecz 15-20 minut. 

Powiązane:

Archiwum: listopad 2022
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
dieta paleo

Dieta paleo – zasady i jadłospis

Następny artykuł
guanabana

Guanabana (graviola, flaszowiec miękkociernisty) – popularny egzotyczny owoc i jego właściwości

Zobacz też