Keto pączki – przepis na pyszne wypieki na tłusty czwartek. Jakie słodycze jeść na diecie ketogenicznej?

keto pączki

Dieta ketogeniczna, niskowęglowodanowa i wysokotłuszczowa zyskuje na popularności. Jest dietą eliminacyjną, która zakłada zwiększenie ilości tłuszczów w diecie i uczynienie z nich źródła energii. Co można jeść na diecie? Czym są keto pączki? Podpowiadamy!

Keto pączki to pyszny, puszysty, miękki deser dla wszystkich, którzy mimo przejścia na dietę chcą uczcić tłusty czwartek tradycyjnym deserem. Aby nadal przestrzegać założeń diety ketogenicznej, należy korzystać z dozwolonych składników, eliminując cukier czy mąkę pszenną. Oznacza to sięganie po zamienniki – stewię i erytrytol zamiast cukru, czy mąkę kokosową, migdałową zamiast pszennej. Oczywiście pączki mogą, a nawet powinny być tłustą przekąską, ponieważ dieta oznacza zwiększenie ilości tłuszczów w codziennych posiłkach. Sprawdź, jak przygotować pączki keto!

Zajrzyj także na: https://dentinfo.pl/

Keto pączki – jakie składniki będą potrzebne?

Podstawową zasadą diety ketogenicznej jest zminimalizowanie ilości dostarczanych z pożywieniem węglowodanów, które do tej pory stanowiły źródło energii. Ich miejsce mają zająć tłuszcze, dlatego też dieta keto to niemal 90% tłuszczów, a jedynie około 10% węglowodanów. Taka zmiana powoduje wejście organizmu w stan ketozy, co początkowo może objawiać się w dość nieprzyjemny sposób, dając symptomy nasuwające na myśl chorobę wirusową (keto grypa). Choć z diety należy wyeliminować cukier oraz mąkę pszenną, nie oznacza to, że osoby na diecie keto nie mogą sięgać po słodkie desery. Przykładem mogą być keto pączki. Z jakich składników powinieneś korzystać? Przede wszystkim zastąp mąkę pszenną, mąką migdałową, przygotuj mleko migdałowe, sodę oczyszczoną i tłuszcz – olej lub smalec.

Przeczytaj:  Dieta ketogeniczna — opinie

Przepis na pączki pieczone w piekarniku

Jeśli wcześniej nie próbowałeś pieczonych pączków, teraz jest odpowiedni moment. Na diecie keto możesz poznać całkiem nowe smaki i sposoby przyrządzania tradycyjnych potraw i wypieków. Keto pączki przygotujesz z zastosowaniem najważniejszych zasad diety wysokotłuszczowej. W jednej misce wymieszaj suche składniki – mąkę migdałową (2 szklanki), sodę oczyszczoną (2 łyżeczki), erytrytol (400 g). Do drugiej miski wbij 4 jajka, dodaj łyżkę octu, 2 łyżki mleka migdałowego i 1 łyżkę oleju. Wymieszaj mokre składniki, a następnie połącz je z suchymi i dokładnie połącz. Możesz w tym celu użyć miksera. Gdy uzyskasz gładką masę, przełóż ją do rękawa cukierniczego i wyciskaj porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną smalcem. Piecz pączki w temperaturze 190℃ przez około 20 minut. Udekoruj je własnoręcznie wykonanym lukrem (połącz sok z cytryny ze słodzikiem).

Dieta ketogeniczna – pączki smażone

Małe, pyszne, posypane cukrem pudrem pączki w sam raz dla osób będących na diecie ketogenicznej możesz także usmażyć na patelni. Jeśli lubisz nadziewane wypieki, przygotuj niesłodzony dżem. Inne składniki, które będą potrzebne to serek śmietankowy, jajka, mąka kokosowa, proszek do pieczenia, erytrytol w pudrze, smalec wieprzowy. Przygotowanie zajmie niewiele czasu, przepis jest wyjątkowo prosty.

  1. W misce musisz wymieszać składniki – serek (200 g), 2 jajka, mąkę kokosową (40-60 g) i łyżeczkę proszku do pieczenia.
  2. Wymieszaj wszystko na gładką masę, z ciasta formuj małe kulki. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż keto pączki, obracając je co chwilę.
  3. Gotowe posyp erytrytolem w pudrze. Możesz też nadziać je dżemem lub kremem czekoladowym czy też orzechowym.

Tłusty czwartek – czas na wypieki keto

Pączki niskowęglowodanowe bez glutenu, laktozy i cukru sporządzone według poniższego przepisu są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Mogą je jeść zarówno osoby stosujące się do zaleceń diety keto, paleo, jak i bezglutenowej. Do ich wykonania musisz mieć:

  • śmietankę kokosową;
  • mąkę migdałową;
  • mąkę kokosową;
  • jajko;
  • bezglutenowy proszek do pieczenia;
  • słodzik w zastępstwie cukru;
  • smalec do smażenia;
  • wiórki kokosowe, stewia w proszku do ozdobienia pączków.
Przeczytaj:  Intermittent fasting – kto może stosować dietę IF? Wady i zalety postu przerywanego

W misce przygotuj ciasto łącząc ze sobą obie mąki, jajko, proszek do pieczenia i słodzik. Z ciasta formuj kulki i smaż na patelni. Gotowe keto pączki możesz posypać słodzikiem w pudrze, wiórkami kokosowymi, a także samodzielnie wykonanym lukrem (mleko kokosowe połącz z sokiem z limonki). Inną opcją jest polewa czekoladowa przygotowana z oleju kokosowego i kakao.

Oponki serowe – deser keto

Zamiast pączków warto zaserwować oponki serowe. Niezbędne składniki to:

  • tłusty twaróg;
  • jajka;
  • mąka kokosowa;
  • proszek do pieczenia;
  • wanilia;
  • słodzik;
  • smalec do smażenia.

Twaróg (200 g), 2 jajka, mąkę kokosową (30 g), łyżeczkę proszku do pieczenia, wanilię i słodzik połącz aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto nie powinno być zbyt zbite, aby z łatwością uformować wałeczek i ukształtować oponkę. W głębokim rondelku rozpuść smalec i smaż oponki. Po usmażeniu posyp je słodzikiem lub przygotuj polewę czekoladową.

Nawet przebywanie na diecie nie oznacza tylko wyrzeczeń. Masz sporo przepisów do wypróbowania, a w tłusty czwartek możesz podać smaczne keto pączki przygotowane na wiele sposobów – smażone, pieczone, z nadzieniem, lukrem lub polewą.

Powiązane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
keto sernik

Keto sernik – sprawdzone przepisy

Następny artykuł
keto lody

Keto lody – przepis na domowe lody waniliowe, czekoladowe, truskawkowe. Poczuj, jak smakują ketogeniczne desery!

Zobacz też