Masło orzechowe keto – zdrowa i wartościowa przekąska

masło orzechowe keto

Masło orzechowe keto to jeden z najlepszych produktów stosowanych w diecie ketogenicznej. Dostarcza potrzebną dawkę zdrowych tłuszczów. Poznaj najważniejsze właściwości masła orzechowego.

Dieta ketogeniczna musi być skomponowana w odpowiedni sposób. Podstawowym źródłem energii są wysokiej jakości tłuszcze. Spore ilości tłuszczów znajdują się w orzechach, oraz produktach takich jak masło orzechowe. Masło orzechowe keto powinno być jak najbardziej naturalne i nie zawierać sztucznych dodatków.

Masło orzechowe keto – wartość odżywcza

Masło orzechowe keto jest nie tylko lubiane,ale także zalecane dla osób na diecie ketogenicznej. Za sprawą dobrej jakości tłuszczów wspiera ketozę i dostarcza do organizmu spore dawki zdrowych tłuszczów. Masło orzechowe zawiera niewielkie ilości węglowodanów, oraz dostarcza witamin i minerałów. Kupując masło orzechowe, warto zwrócić uwagę na skład. Idealne jest takie, które nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, soli i cukru.Tylko taki produkt może być bezpiecznie spożywany w czasie diety ketogenicznej.

Masło orzechowe keto – jakie wybrać?

Masło orzechowe powstaje z różnego rodzaju orzechów. W diecie ketogenicznej może znaleźć się masło z orzechów laskowych, migdałów, nerkowców i kokosa. W sprzedaży dostępne są również produkty dodatkowo wzbogacone olejem MCT – suplementem przeznaczonym dla osób na diecie keto. Jak zatem wybrać najlepsze masło orzechowe keto? Najkorzystniej na organizm w stanie ketozy zadziała to o najwyższej ilości tłuszczów. Dlatego też zaleca się spożywanie masła z orzechów laskowych, które w 100 g zawiera aż 65,5 grama tłuszczu i tylko 8 g węglowodanów. 

Masło orzechowe keto – jak przygotować?

Pyszne i naturalne masło orzechowe keto można zrobić samemu w domu. Potrzebne będą dowolnie przez ciebie wybrane orzechy, szczypta soli i mocny blender. Orzechy należy miksować z dodatkiem soli tak długo, aż zobaczysz wyraźnie oddzielający się tłuszcz. Następnie przygotowane w ten sposób masło należy przełożyć do czystego słoiczka i szczelnie zamknąć. Domowe masło można przechowywać przez okres 1 miesiąca i używać jako przekąskę lub dodatek do naleśników czy kanapek.

Przeczytaj:  Pyszny keto omlet z boczkiem i szpinakiem – pomysł na smażone na patelni śniadanie

Masło orzechowe keto jest proste w przygotowaniu i stanowi uzupełnienie diety. Masła orzechowe dostępne w sklepach bardzo często zawierają sztuczne dodatki, m.in. tłuszcz palmowy, które nie są wskazane w diecie. Kupując gotowy produkt sprawdź dokładnie etykietę. Zdecydowanie lepiej jest przygotować masło orzechowe w domu, a różnicę w smaku poczujesz od razu!

Powiązane:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
warzywa na keto

Warzywa na keto diecie – czy wszystkie są wskazane?

Następny artykuł
jakie orzechy na keto

Jakie orzechy na keto – które rodzaje warto uwzględnić w diecie?

Zobacz też