Keto chleb niskowęglowodanowy – przepis na keto pieczywo z użyciem mąki bezglutenowej

keto chleb

Jesteś na diecie ketogenicznej i tęsknisz za pieczywem? Mamy dla ciebie przepis na keto chleb, który zaspokoi twoje pragnienie kanapek lub grzanek. Możesz też użyć tej mieszanki do przygotowania keto bułek lub innych wypieków!

Dieta ketogeniczna wcale nie musi oznaczać dużej ilości wyrzeczeń. Co prawda tak duże ograniczenie węglowodanów początkowo może wydawać się przytłaczające. Na szczęście istnieją jednak różne zamienniki znanych dań i sprawdzone sposoby na przystosowanie ich do wersji wysokotłuszczowej. Dziś mamy dla ciebie przepis na keto chleb, który z pewnością zaspokoi twoje pragnienie pieczywa. Sprawdź, jakie mąki są dozwolone w tym sposobie odżywiania.

Podstawowe zasady diety ketogenicznej

Dieta ketogeniczna lub ketogenna (w skrócie keto) nazywana jest też wysokotłuszczową lub niskowęglowodanową. Te dwa ostatnie terminy właściwie określają ją idealnie. Głównym założeniem tego sposobu odżywiania jest ograniczenie zawartości węglowodanów w diecie do minimum. W ich miejsce należy spożywać tłuszcze.

Nie oznacza to jednak, że będąc na diecie niskowęglowodanowej, możesz pozwolić sobie na dowolną ilość żywności wysoce przetworzonej, fast foodów i tłustych, słonych przekąsek. Jeżeli chcesz zachować zdrowie i smukłą sylwetkę, powinny być to zdrowe tłuszcze roślinne i zwierzęce oraz białka. Ten restrykcyjny sposób odżywiania może początkowo wydawać się trudny. Na szczęście istnieje wiele przepisów na zamienniki znanych potraw, które ułatwią przejście na tą dietę. Są to na przykład keto desery bez cukru, keto pizza z serowym spodem lub keto chleb.

Keto pieczywo – jakiej mąki można używać?

Tradycyjne pieczywo zrobione jest głównie z mąki pszennej. Zawiera ona dużą ilość węglowodanów, które są niedozwolone na diecie wysokotłuszczowej. Dieta ketogeniczna nie musi jednak wcale oznaczać rezygnacji z pieczywa. Kluczem jest dobranie odpowiedniej mąki – powinna być ona bezglutenowa, ponieważ w glutenie kryje się duża ilość węglowodanów.

Przeczytaj:  Dieta ketogeniczna - przepisy i smaki dla początkujących

Keto chleb zrobisz na dowolnej spośród tych rodzajów alternatywnej mąki:

  • mąka migdałowa (17,9 g węglowodanów w 100 gramach produktu) – jest jedną z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych mąk ketogenicznych. Jej zaletą jest duża zawartość witamin i minerałów, szczególnie wapnia;
  • mąka kokosowa (59 gramów węglowodanów na 100 g produktu) – pozwala osiągnąć bardziej wilgotną konsystencję;
  • mąka z nasion chia – 2,3 g węglowodanów;
  • mąka z ciecierzycy – 60 gramów węglowodanów;
  • mąki z orzechów – laskowych i włoskich, nie nadają się do wszystkiego, ponieważ nadają wypiekom charakterystyczny smak.

Ze względu na brak glutenu te niskowęglowodanowe mąki mogą nie lepić się najlepiej, a z pewnością nie tak, jak mąka pszenna. Dlatego często dodaje się do nich dodatkowe środki wiążące, które poprawiają konsystencję. Keto chleb wyjdzie ci znacznie lepszy, jeśli wzbogacisz swoją mieszankę do wypieku o:

  • gumę ksantanową;
  • babkę płesznik;
  • mielone siemię lniane;
  • babkę jajowatą.

Przepis na keto chleb

Ten chlebek keto jest wilgotny, soczysty i smaczny. Możesz jeść go na śniadanie lub używać jako dodatku do gulaszu, jajek bądź innych dań. Trzymany w lodówce zachowuje swoją świeżość przez około 5 dni. W dodatku jest szybki i prosty do wykonania.

Aby zrobić ten keto chleb potrzebujesz:

  • 150 g mąki migdałowej;
  • 60 g masła lub oleju kokosowego;
  • 4 sporej wielkości jaj;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • odrobiny soli.

Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki w jednej misce. Następnie oddziel białka od żółtek jaj. Białka ubij na sztywną pianę. Najszybciej zrobisz to mikserem ręcznym. Do wcześniej przygotowanej mieszanki wlej żółtka i rozpuszczone, ostudzone masło (bądź inny olej, którego używasz). Wymieszaj całość, a na koniec powoli dodawaj ubite białka. Przełóż ciasto do podłużnej foremki i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

Przeczytaj:  Węglowodany – lista z podziałem na grupy produktów

Gotowa mieszanka na chleb ketogeniczny – ile kosztuje i gdzie kupić?

Chcesz zminimalizować swój czas spędzany w kuchni? Możesz kupić gotową mieszankę suchych składników potrzebnych do upieczenia domowego keto chleba. Istnieją różne opcje z ziarnami słonecznika, pestkami dyni, wysokobiałkowe lub z dużą zawartością błonnika. Wypróbuj je wszystkie, by znaleźć swój ulubiony! Do takiej mieszanki wystarczy tylko dodać mokre składniki podane na opakowaniu, a następnie upiec swój własny keto chleb.

Tego typu produkty możesz znaleźć w lokalnych sklepach ze zdrową lub ekologiczną żywnością. Czasem pojawiają się też w dużych hipermarketach. Nie zawsze są jednak dostępne, ponieważ nie jest to produkt powszechny w sklepowych dostawach. Najlepiej więc będzie zamówić taką mieszankę przez Internet, z dostawą do swojego domu. Za opakowanie 300-500 gramów zapłacisz około 20 zł.

Jak widzisz, keto chleb wcale nie jest tak trudny do wykonania. Wystarczy odrobina wprawy i chęci, aby samemu stworzyć taki domowy wypiek. Nie musisz nawet przygotowywać własnej mieszanki! W sklepach znajdziesz gotowe produkty, które wystarczy wymieszać z mokrymi składnikami i włożyć do piekarnika. Na półkach sklepowych z pewnością znajdziesz też chleb keto. Zapewniamy jednak, że żaden produkt tego typu nie będzie tak pyszny, jak świeży chlebek upieczony we własnym domu!

Powiązane:

Przeczytaj:  Przekąski bez węglowodanów – co jeść na diecie keto?
Archiwum: kwiecień 2022
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni artykuł
keto śniadania

Keto śniadania – co jeść na diecie ketogenicznej jako pierwszy posiłek dnia?

Następny artykuł
keto bułki

Przepis na pyszne keto bułki bezglutenowe i inne pieczywa ketogeniczne. Jakiej mąki możesz używać?

Zobacz też